Waarom je zwaarder wordt van suikervrije, ongezoete en light producten

De bewuste consument kijkt tegenwoordig op verpakkingen. De bewuste producent zorgt ervoor dat daar geen artikelen op staan die mensen willen vermijden. En daarvan is veel samen te vatten onder “VET” en “SUIKER”.

Maar toch trappen de meeste mensen erin worden ieder jaar (of zelfs iedere maand) zwaarder, terwijl er steeds meer light en suikervrij en 100% natuurlijk gekocht wordt? Je wordt zonder dat je het weet op het verkeerde been gezet en denkt goed bezig te zijn.

Suiker en zoetmakers

Evolutionair gezien zijn we geprogrammeerd om voedsel met veel calorieën lekker te vinden. En daar is de laatste tijd alleen maar meer behoefte aan wanneer je weet dat een verhoogd stress niveau  invloed heeft op cortisol, dat op zijn beurt weer invloed heeft op onze vraag naar snelle suikers.  Door het eten van iets zoets krijg je gelijk een lekker gevoel; wat doet je lichaam namelijk; dat maakt beloningshormonen aan: dopamine! en dat voelt ook erg lekker, maar is ook zeer verslavend.

De kritische consument keek natuurlijk al langer op de verpakking. Dat weten de producenten natuurlijk ook en die denken nu niet bepaald in ons voordeel voor gezondheid mee. De termen “ongezoet en suikervrij” en toch smaakt het zoet. Wanneer er natuurlijke suikers op staan denken de meeste mensen dat het gezond is. Denk daarbij aan een flinke misleiding wanneer er op staat dat er fruitsuiker in zit, fructose stroop of fruitpasta.

Dan zijn er ook nog tal van andere misleidende namen: maltodextrine, mais siroop, dextrose, agavesiroop,  maltose, rietsuiker, palmsuiker enz. Denk echt niet dat je een gezondere keus maakt wanneer je kiest voor suikervervangers van chemische samenstelling zoals aspartaan,  Xylitol en al die anderen. En dan hebben we ook de nieuwe variant die volgens zeggen gemaakt wordt van een plant: stevia. Maar vrijwel alle fabrieken gebruiken geen natuurlijke stevia maar stevia glycosiden ofwel E960. Dit is voor 98% maltodextrine met een heel klein beetje geraffineerde stevia. Maltodextrine is een stof die bloedsuikerspiegel zelfs sterker verhoogt dan witte kristal suiker.

Het zijn in feite allemaal verkapte namen voor een ingrediënt dat exact hetzelfde doet als gewone geraffineerde kristalsuiker; het geeft een zoete smaak EN het verhoogd je bloedsuikerspiegel snel.  Dus heel simpel; jouw lichaam reageert exact hetzelfde op iedere vorm van suikersmaakstof. Dat betekend voor je pancreas dat deze volop aan de gang moet met het produceren van insuline. Je krijgt daardoor constant een te hoge bloedsuikerspiegel die snel gevolgd wordt door een te lage bloedsuiker.  Veel mensen kennen de suiker-dip maar al te goed. Dan moeten we snel maar weer wat eten! Op die manier gaan veel mensen om de 2-3 uur iets eten om te voorkomen dat ze “flauw” worden. En dat is nu niet bepaald iets waar je pancreas goed tegen kan; diabetes type II zal zeker een mogelijkheid gaan worden.

Niet alleen je pancreas heeft te lijden onder de constante stroom van suiker in je bloedbaan.  Een niet zo snel te zien en voelen probleem is leververvetting. En voor het verwerken van al die suikers verbruikt je lichaam heel veel vitamines en mineralen zoals B vitamines en magnesium. Ben je dus vaak moe na het eten, dan kan de oorzaak gezocht worden in een aantal hoeken.

Vetvrij en light

Van vet eten wordt je dik: dat is een uitspraak die bij velen ook goed ingeprent zit.

Daarom de logische zoektocht naar vetarm en light bij producten als vlees en vleeswaren. Maar vlak het chips vak en zuivelvak niet uit! daar kunnen we ons ook nog even goed verbazen naar etiketten wanneer je deze niet alleen gaat lezen, maar ook ontcijferen.

De term light mag erop wanneer het product 30% minder vet, suiker of calorieën bevat. Let wel er staat in de vorige zin het woordje “of” dus ik denk dat je snapt waar ik naartoe wil. Door dan in een product bijvoorbeeld 30% minder vet te doen zal de smaak minder zijn, maar de oplossing ligt dan in het zoeter maken zodat we het wel lekker vinden. Met name bij chips zit er in een light variant dan wel degelijk minder vet, maar compenseert de fabrikant dat in extra suiker en zout.

En bij vlees is het natuurlijk heel makkelijk; want mager gehakt hoeft maar 30% minder vet te bevatten dan “normaal” gehakt. En gehakt op zich is in de basis gemaakt van “snij resten” en bevat al redelijk wat vet. Dus kies dan liever voor een stuk kipfilet of kalkoen of beter; gewoon Nederlandse vette vis. De term “mager” mag erop wanneer er maximaal 20% vet in zit en je kunt wel uitrekenen dat ook dat soms weer heel andere verhoudingen en absoute hoeveelheden geeft wanneer je er light op zet.  Dus een magere rookworst bevat nog steeds 20% vet ofwel 1/5 deel van de hele worst is puur vet.  Laat ik dan nog maar niet ingaan op wat de overige 80% van veel rookworsten eigenlijk is qua grondstof.

Concluderende: je bent dus niet bijzonder gezonder bezig wanneer je kiest voor marketing termen op de verpakking die beweren dat een artikel suikervrij, light of 100% natuurlijk is. Het kan echt geen kwaad om af en toe iets met suiker te nuttigen. In dat opzicht kun je tegenwoordig beter kiezen voor iets waar gewone kristalsuiker in zit dan iets met een suikervervanger of vage naam. Want de gevolgen voor je lichaam wanneer je veel suikervervangers en zoetstoffen eet zijn ook iets om goed bij stil te staan. Eentje zal ik verklappen: je microbioom is er zeker niet blij mee en zal daardoor ook weinig blij maak hormonen aanmaken voor jou!  dus zo zie je ook weer een mogelijke oorzaak van depressieve gevoelens die lang aanhouden.

interessante materie voor je en herkenbaar? Wil je hier samen wat aan gaan doen en je lichaam weer leren dat er ook vet verbrand kan worden? Dat je ook op andere manieren die heerlijke dopamine aan kan maken?

Hoe misleid wil jij je voelen?

Lees verpakkingen goed

vermijd chemische zoetstof

geniet van je maaltijd

Eet bijzonder gezonder