Toch niet zo gezond?
Gezonde tussendoortjes…die zijn in wezen niet zo bevorderlijk voor je gezondheid als je zou denken….
Ieder eetmoment gaat je pancreas ofwel alvleesklier vol “aan” om insuline te produceren om de energie op te gaan slaan in je lever en spieren. Wanneer je om de paar uur je pancreas “aan” zet door wat te eten zal deze op den duur overwerkt worden. Ook al eet je suikervrij (light), doordat je mond een zoetsmaak krijgt (light dranken!!) gaat je pancreas ook daarop insuline je bloedbaan in brengen. Echter zijn er geen stoffen om ook op te gaan slaan en op die manier raakt je hele bloedsuikerspiegel ontregelt als voorloper voor diabetes type II.
Insuline resistentie
De hoofdbrandstof voor ons lichaam is glucose; door te eten zal je lichaam het op gaan slaan om later te gaan gebruiken. Wanneer de glucose op dreigt te raken krijg je in de meeste gevallen een melding van je lijf en dat noemen we tegenwoordig “honger”. Maar wat er eigenlijk zou mogen gebeuren…glucose raakt op; maar (en als je in de spiegel kijkt weet je het wel zeker) er is nog ruim voldoende vet aanwezig om te gaan verbranden. In wezen is je lichaam waarschijnlijk verleerd dat dat ook een super efficiënte energiebron is. Maar niet getreurd, dat kan je ook weer leren.
Na ieder eetmoment gaat je pancreas gelijk “aan”, want er is een verhoogde bloedsuikerspiegel gesignaleerd en jouw pancreas wil dit weer naar een juist niveau brengen. Wanneer de pancreas een beetje ontregeld of overbelast is doordat deze zo vaak moet werken is de kans groot dat er net wat teveel insuline in je bloedbaan gestuurd wordt; de reden dat je na een uur of 2-3 na een maaltijd namelijk weer “honger” krijgt is de te lage bloedsuikerspiegel doordat er bij je vorige eetmoment te veel insuline geproduceerd is.
Dus enerzijds..rust voor je pancreas en aan de andere kant minder insuline in je bloedbaan.
Je pancreas heeft gewoon tussendoor rust nodig om te herstellen van zijn werkzaamheden. Door te gaan werken naar 3 eetmomenten per dag gaat dit orgaan weer rust krijgen. Dat herstel zal er ook voor gaan zorgen dat je de juiste dosis aan insuline in je bloedbaan gestuurd krijgt en geen hongerklap meer.
geraffineerde koolhydraten
Wellicht ben je er al achter gekomen dat je veel sneller trek krijgt wanneer je brood, rijst, aardappelen of pasta hebt gegeten. Dat heeft te maken met de Glycemische index die aangeeft wat voor effect iets heeft op je bloedsuiker. Vooral de geraffineerde koolhydraten zullen een fikse en snelle stijging veroorzaken, dus ook een grotere risico op een te lage bloedsuiker erna. Daardoor die after lunch dip! dat je dan een paar uur later wat “moet” eten is al een teken dat je richting insuline resistentie gaat. Ook je gevoel dat je smorgens eerst “moet” eten om wat te kunnen gaan doen zou een teken kunnen zijn.
Beperkt dus niet alleen de hoeveelheid in frequentie, maar kijk ook eens naar de samenstelling. Verlagen van de glycemische lading kan je door minder zetmeel artikelen te eten ofwel door meer eiwit en vet erbij te eten. Dus kun je die boterhammen echt niet laten staan; doe er dan 4 x zoveel beleg op Kies vooral veel groenten en eiwitrijk beleg om de invloed op je bloedsuikerspiegel te beperken. Kijk gewoon eens of je in de avondmaaltijd meer groenten kan eten in de plaats van je zetmeel component. Je hoeft echt geen koolhydraten te eten om energie te krijgen. Je moet je lijf gewoon weer leren dat er ook vet verbrand kan worden.
Streef naar maximaal 3 eetmomenten en het is echt niet erg om af en toe zelfs een maaltijd bewust over te slaan. Daarmee train je je lichaam om metabool flexibel te worden. En wie wil er nu niet dat buik-vet verbranden:-)
Heb je het idee dat jouw bloedsuikerspiegel ook wel wat hulp kan gebruiken bij herstel van balans? neem gerust even contact op voor het maken van een stappenplan. Voor velen is het acuut omschakelen teveel gevraagd. Stapsgewijze opbouw binnen jouw mogelijkheden geven je weer grip op je bloedsuikerspiegel en voorkomen dat je diabetes type II gaat ontwikkelen.