Basis suppletie

Wanneer je voldoende gevarieerd eet zou je volgens het voeding centrum alles binnen moeten krijgen..Mijn insteek is; wat is voldoende en wat is gevarieerd? Heel veel mensen komen niet eens aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden. Daarnaast bevatten onze groenten al lang niet meer dezelfde hoeveelheid vitamines als jaren geleden omdat veel gekweekt word in de kassen op watten en niet meer buiten in zonlicht en aarde.

Micronutrienten

We hebben een overvloed aan macro nutrienten, maar een tekort aan micro nutrienten. Deze omslag is ontstaan vanuit de landbouw waarin we ons bezig hielden met zo veel mogelijk opbrengst per m2. Daarnaast zijn er met veredeling gewassen ontstaan die geselecteerd werden op snelle groei en resistentie tegen plagen; er is niet gekeken of deze plant ook goed was in het opnemen van voedingsstoffen uit de grond. En we zijn inmiddels zo ver “gevorderd” met onze landbouw dat we tomaten en komkommers gewoon in watten met water kunnen kweken in de kas. Enige uitzondering is de wortel; die is geselecteerd op zo oranje mogelijk en of het toevallig is of niet: deze bevat de meeste β-carotheen van alle kleuren.  

Omdat we grote hoeveelheden gingen produceren zijn we ook bewaarmethoden gaan ontwikkelen om vraag en aanbod aan te kunnen; door inblikken, invriezen enz gaan veel vitamines verloren, hoewel de industrie dat tegenspreekt.  

Een toenemend probleem is de hoeveelheid groenten en fruit die we momenteel eten; zelfs het advies van ons voedings centrum haalt slechts een klein deel van de bevolking dagelijks. Laat staan hoe het met de hoeveelheid groenten is die kinderen eten. Een fruithapje is dan niet te zien als fruit.

Je kunt je voorstellen dat doordat er zo weinig groenten en fruit gegeten wordt, er een flink risico is op een tekort aan vitamine C. De markt speelt daar handig op in door “verse fruitsappen” aan te bieden in het koelvak. De hoeveelheid vitamines die daar in zitten zijn verwaarloosbaar; even buiten beschouwing latende dat ook de vezels een belangrijke functie vervullen in ons lichaam en dat veel van deze sappen uit een concentraat zijn gemaakt.  Het is ook geen geheim meer dat veel “natuurlijke”  smaken in een fabriek gemaakt worden. 

Het probleem ligt dus op meerdere fronten; het zit niet meer in de aarde en komt niet meer in de voeding. En we eten er gewoonweg te weinig van. Zelfs met minimaal 500 gram groenten op een dag en de nodige variaties aan noten, zaden, pitten etc is het nog best lastig om alles binnen te krijgen en te verwerken zodat je lijf krijgt wat het minimaal nodig heeft.

Reken je daarbij nog de extra belasting die ons lichaam momenteel heeft door factoren als: stress en straling, maar ook dat ons voedsel steeds meer bewerkt wordt. Een enorme toename in kant en klaar en pakjes en zakjes is niet bepaald bevorderlijk voor de hoeveelheid en variëteit nutriënten.  Dan is het niet meer dan logisch dat vanuit orthomoleculaire hoek veel winst te behalen valt door je lichaam weer te voeden in plaats van te vullen.

eenzijdig voedingspatroon

Dat de overheid ziet dat er tekorten ontstaan blijkt wel dat er nu in veel margarines vitamine D wordt toegevoegd: echter wil je wel zo veel transvetten of omega 6 vetzuren eten? Nou…ik niet! Ook het verplichten van gejodeerd zout bij het bakken van brood is een triest voorbeeld van overheidsregulatie die eerder gericht kan worden op eten van meer jodiumhoudende gezonde voeding die van oudsher in ons vaste voedingspatroon zat:  zoals zeevoedsel. 

Terugkomende op het zeevoedsel; daarin zat ruim voldoende omega 3; iets dat een van de grootste problemen is vanuit orthomoleculair oogpunt. We eten er allemaal te weinig van en eten daarnaast veel te veel van de omega 6 vetzuren. Omega 3 kun je zien als een vetzuur dat zorgt voor ontstekingsremming en als je al een aantal blogs gelezen hebt, zul je zien dat tegengaan van laaggradige ontstekingen de oorzaak van de oorzaak is in veel gevallen.  

Een mineraal dat we nog amper terugvinden in onze voeding omdat het nog weinig in de bodem zit is magnesium. Schattingen geven aan dat gemiddeld 50% !! van de bevolking daar een tekort aan heeft. En dat percentage loopt op met de leeftijd en met de mate van stress.  Eet je daarnaast ook relatief veel volkoren producten, dan krijg je daarmee het anti-nutrient fytinezuur binnen dat de opname van magnesium negatief beinvloed.

Via een bloedtest is het lastig te beoordelen of je voldoende magnesium hebt, want de helft is opgeslagen in je botten( 60%) spieren en organen. Ook het gebruik van maagzuurremmers belemmeren opname van magnesium. Voor opname calcium en magnesium is hetzelfde stofje nodig: echter krijgt de opname van calcium voorrang op magnesium!  meer dan 300 enzymen hebben magnesium nodig om te kunnen functioneren.  

De laatste jaren is er meer aandacht gekomen voor een vrij nieuw ontdekte vitamine; dat is vitamine K2; in het kort zorgt de vitamine K ervoor dat de calcium op de juiste plek in je lichaam komt: in veel gevallen: uit de bloedvaten (aderverkalking) en weer terug in de botten (artrose).

En dan maak ik het je nog niet heel makkelijk, want de meeste vitamines van “bekende” merken bevatten in veel gevallen geen goed opneembare vormen; je krijgt alleen dure ontlasting en urine:-)  De meeste (huis) merken van de grootwinkelbedrijven staan nu niet direct bekend om hun goede kwaliteit en opneembaarheid.  

Bestel met een kortingscode jouw supplementen

Begrijpelijk dat je het lastig vindt om uit te gaan zoeken welke merken goed opneembare vormen hebben. Wanneer je namelijk een slechter opneembare vorm kiest heeft het weinig resultaat en kun je niet de effecten verwachten. Vanuit de orthomoleculaire hoek bekeken zitten er nogal wat zaken aan vast die van belang zijn bij werkzaamheid. Veel mineralen en vitamines hebben hulp van elkaar nodig voor opname: dat zijn co-factoren. Is de ene er niet..dan kan de andere ook niet worden opgenomen!

De dagelijks aanbeveling waar ik voor kies;
  1. Een multi: eventueel de dag/nacht variant, want in de nacht heeft je lichaam vooral behoefte aan ondersteuning in rust en herstel.
  2. Een vitamine D3 met K2 erbij, want zonder K2 komt de vitamine D ook niet op de juiste plaats terecht en werkt het calcium verhaal niet mee. K2 krijgen we in de regel momenteel echt te weinig binnen met ons Westerse voedingspatroon.
  3. Magnesium: Je kunt veel baat zult bij het magnesium 200 complex. In deze vorm zitten namelijk 4 verschillende soorten magnesium: sommige werken beter op rust en ontspanning in het hoofd; terwijl de andere vormen juist voor je spieren werken. Dan heb je om magnesium op te kunnen nemen ook de juiste vorm van vitamine B nodig!  gebruik gerust 3-6 tabletten per dag.
  4. Omega 3 (vis)olieEet je minder dan 3 keer per week vette wilde vis: dan zou een regelmatige portie omega 3 vetzuren zeker geen overbodige luxe zijn.

Dan zou ik ook af en toe een potje zinkmethionine en selenium gebruiken. En een paar keer per jaar een “kuurtje”probiotica. Zeker in de winterperiode is gebruik van (extra) vitamine D met Zink aan te bevelen.

Je kunt met mijn therapeutencode (bijzondergezonder) met korting rechtstreeks bij Vitakruid bestellen:

Er zijn supplementen waarvan je wellicht niet eens weet dat die jouw lijf bij kunnen staan bij herstellen. Ik noem maar een aantal middelen die ik regelmatig voorschrijf: Quercitine, N-Acetyl-L-Cysteïne, L-Glutamine,  Enzymen, Betaine HCL, Curcuma, Berberine, Q10 enzovoorts.

Wil je advies op maat: dan geef gerust een berichtje met een korte omschrijving van je klachten.

Bestel HIER rechtstreeks met korting

therapeuten kortingsCode: bijzondergezonder

Vitamine D3

Omega 3 Vetzuren

Magnesium

Vitamine K2