Wat is oer gezonde voeding?
In onze huidige maatschappij is het lastig om al die verleidingen te weerstaan aan lekker eten. Ons oerbrein is er nog steeds op uit om zo veel mogelijke energie op te slaan en zal zonder de invloed van ons mensbrein daarom vrijwel altijd kiezen voor minder gezonde variaties!
Je oerbrein in conflict
Wat betekent dit voor onze genen die zijn geprogrammeerd op een leven dat zo’n 10.000- 250 jaar geleden geleefd werd? We hebben te maken met een evolutionaire mismatch: te zien als een ijsbeer die je in een oerwoud zet….Het menselijk lichaam zal signalen aangeven dat de voeding niet helemaal soortgeschikt is.
Dat uit zich in een van de meest voorkomende ziektebeelden waarvan je niet eens beseft dat je er last van zou hebben: de laaggradige ontsteking en de insuline resistentie. Wat houdt dat in?
Laaggradige ontsteking
Laaggradige ontsteking heeft een aantal mogelijke oorzaken: zo is het eten van te veel snelle koolhydraten een van de grootste veroorzakers. Door veel anti nutriënten komen exorfinen via de darmwand je lichaam in. Je immuunsysteem is een super effectief systeem dat ervoor wil zorgen dat je lijf beschermd blijft. De basis gedachte is dat veel indringers zoals virussen en bacterien een iets verhoogde temperatuur niet aan kunnen en dat betekend dat er (lokaal) een inimini koorts reactie in je lichaam bezig is om ongewenst dingen weg te werken. Vaak herkennen mensen dat als pijn in gewrichten of wat stramheid. Ook het minder snel herstellen van inspanning kan een teken zijn.
Wat zeker een oorzaak heeft in deze ontstekingsvormen is het te weinig binnen krijgen van voedsel waar ons lijf behoefte aan heeft. Wij als mensen hebben altijd rond water geleefd en het zeevoedsel is rijk aan omega 3 vetzuren. Deze vetzuren zijn essentieel voor een gezond lijf. Eet jij minder dan 3 x per week vette wild gevangen vis en schaal en schelpdieren en eet je regelmatig enkelvoudige en geraffineerde koolhydraten dan is de kans zeer groot dat ook jij een sub-optimale verhouding hebt in omega 3 en omega 6 vetzuren. Omega 3 werkt als een ontstekingsremmer in diverse lichaamsprocessen. Omega 6 is te zien als de lucifer bij een veenbrand.
Wat ook een heel duidelijk verschil is met onze voeding toen we nog lekker vrij in een hutje woonde: de hoeveelheid vezels die we binnen kregen. Mede doordat een heel groot deel van onze voeding uit plantaardig materiaal bestond. De huidige bruine boterham met kaas bevat slechts een fractie van de hoeveelheid vezels in vergelijking met groente en fruit. Besef dat in diverse onderzoeken er een zeer duidelijk verband is aangetroffen tussen de kans op darmkanker en de hoeveelheid ontlasting: hoe meer ontlasting> hoe kleiner de kans.
Het voedingscentrum raadt per dag een hoeveelheid groenten aan die 80% van de mensen nog niet eens haalt. In een bijzonder gezonder voedinspatroon richt ik mij op MINIMAAL 500 gram groenten en fruit per dag.
Een tekort
Insuline resistentie/ voorstadium diabetes type 2
Insuline resistentie zal je waarschijnlijk niet vaak gehoord hebben, maar ik denk dat een heel groot deel van de Nederlanders er onder “leidt” . Kan jij 24 uur zonder eten en gedurende die dag gewoon functioneren, studeren of sporten? wanneer je metabool flexibel bent zal je lichaam overstappen op vetverbranding wanneer de glucose op dreigt te raken.
De manier hoe ik een bijzonder gezonder voedingspatroon zie;
- 2-3 eetmomenten per dag (eventueel i.c.m. periodiek vasten)
- Geen pakjes en zakjes
- Voorkomen van anti-nutrienten
- Nadruk op bio groenten en fruit, aangevuld met vis, schaal en schelpdieren en gevogelte
- Heel veel variatie en dan echt zo veel als je maar mogelijkerwijze kan bedenken.
Er zijn steeds meer hypotheses dat de volgende ziekten een resultaat kunnen zijn van onze moderne leefstijl die in strijd is met ons als jager-verzamelaar:
- ADHD
- Hoge bloeddruk
- Darmziekten
- Eetstoornissen
- Fibromyalgie
- Hoge bloeddruk
- Osteoporose, artrose, artritis
- Huidproblemen (schimmels, exceem)
- Brandend maagzuur
- Coronaire hartziekten
- Stoelgang
- Slapeloosheid
- Diabetes type 2
Bijzonder gezonder eten is niet heel moeilijk wanneer je bij alles dat je eet bedenkt: zouden mensen dit 250 jaar geleden ook hebben kunnen eten?