Anti-nutrienten of voeding stoffen?

Er zijn steeds meer mensen die bewust minder brood gaan eten. Vanuit afwisseling in voeding is dat een super goed idee natuurlijk. Maar of kiezen voor speltbrood dan de oplossing is…”want dat is gezonder”  Maar is er enig besef waarom? We hebben opeens allemaal een “glutenallergie”  lijkt wel.

Gluten en fytaten

Waar het dan in theorie met name in zit zijn de fytaten en het fytinezuur. Deze stoffen zitten met name in de schil van veel graansoorten. Maar tot dusver nog steeds iets met klepel en klok denk ik.

Fytaten kun je zien als beschermstof voor een plant die op die manier haar nakomelingen (volledige zaden) wil beschermen tegen opgegeten worden. Vanuit die visie neem je een gezondere keus door witbrood te eten, want uit dat meel zijn alle vliesjes al gezeefd. Fytinezuur in je darm remt mogelijk de opname van belangrijke mineralen. Een suboptimale hoeveelheid van magnesium, zink, ijzer en calcium is al bij veel mensen aangetoond.    Mensen met een westers dieet, eten standaard bij het ontbijt en lunch iets van ontbijtgranen of brood. In de avond eten we graag pasta, of een broodje ergens bij; je kunt het allemaal bedenken. Dan is het een vrij logisch gevolg dat je het risico loopt op opname problemen.  Het is ook mogelijk dat gluten de rode bloedlichaampjes aan elkaar kunnen laten plakken.

Door het gaat eten van speltbrood of koolhydraatarm brood zal je het basisprobleem nog steeds niet kwijt zijn.  Kies dan voor echt zuurdesem brood, dat minimaal 8 uur heeft gerezen. Daarmee is de kans groot dat door de desem alle fytinezuur is afgebroken.  Maar beter…zorg voor voldoende variatie en vervang broodmaaltijden ook door groenten maaltijden.

Wil je echt het effect eens ervaren dan doe je er goed aan om met jezelf af te spreken minimaal 14 dagen geen granen te eten. Dan geen brood, crackers, pasta of koekjes. In de meeste gevallen gaat het zowel om de frequentie van eten, dan om de daadwerkelijke hoeveelheid.  Het bijkomende probleem van gluten is, dat deze een stofje aan laten maken in de darmen dat net zo werkt als andere opiaten. Dat is het verslavende effect van brood en daarom blijven we het zo lekker vinden. Tevens werkt dit stofje pijnstillend, dus je voelt niet eens dat je darmwand geïrriteerd raakt hierdoor.

Noten en peulvruchten

De fabel over bruin brood heb je nodig voor je vezels kan ik gelijk ontkrachtigen…in groenten zitten gemiddeld 6 x zo veel vezels. En dan vergelijk ik verder niet eens de enorme variatie aan voedings stoffen die je door deze aanpassing binnen gaat krijgen. Laat staan dat ik hier verder inga op glycemische ladingen en de enorme impact van GMO zaden.

Fytinezuur zit ook in peulvruchten, zaden en noten. Dan weet je dat je wat minder gezond bezig bent wanneer je iedere dag je vlees vervangt door een soja burger variant….rauwe en verse noten bevatten aanzienlijk minder fytinezuren.

Bedenk dat je het ook onwerkzaam kan maken en dat is vrij eenvoudig: door je peulvruchten eerst 12 uur te laten weken. Logischerwijze gooi je het water dan weg.

Daarnaast is fermenteren ook een super idee. Enerzijds om fytinezuur af te breken, anderzijds; door fermenten worden andere micronutrienten ook beter opneembaar.

Door de zaadjes te laten kiemen raak je het fytinezuur kwijt en krijg je er goed opneembare mineralen bronnen voor terug.

Nu dus waarschijnlijk je vraag…moet ik dan helemaal geen granen, noten, zaden en peulvruchten eten ivm al dat fytinezuur? Nee zeker niet is mijn advies. Maar zorg gewoon voor een goede brede variatie aan voedingsmiddelen. Iedere dag ontbijten en lunchen met boterhammetje kaas zul je dan mogen zien als te eenzijdig en daardoor een te grote kans op een teveel binnen krijgen van stoffen die je liever niet te veel eet.

Verminderen van anti-nutrienten?

Glutenvrij, de oplossing?

peulvruchten

Fermenteren en weken

Eet bijzonder gezonder