Schermafbeelding 2020-01-25 om 15.31.45

Cholesterol

Het mooie van ons lichaam is, dat het van sommige stoffen de waarde in het lichaam helemaal zelf kan aanpassen aan een gezond niveau: zo is het handig dat je bloedsuiker niet te veel schommelt en je bloeddruk ook redelijk gelijk blijft. 

Het basis probleem

Met cholesterol is dit ook het geval: krijg je te weinig binnen, dan maakt je lever extra cholesterol aan, daarom heeft zo min mogelijk cholesterol eten ook totaal geen zin als je dit wilt verlagen. Je snapt dan ook dat tabletten slikken in dat opzicht weinig verschil zal kunnen maken. 

Alle cellen in je lichaam bevatten cholesterol als essentieel bestanddeel. Cholesterol assisteert bij de werking van de belangrijkste hormonen zoals oestrogeen, testosteron, cortisol en DHA. Cholesterol zorgt er voor dat celschades in je lichaam hersteld worden; zonder cholesterol dus geen herstel!  

Cholesterol is nodig om zonlicht om te kunnen zetten in vitamine D. Zonlicht is de enige natuurlijke manier waarop we vitamine D kunnen binnen krijgen. Een tekort aan cholesterol zou dus kunnen leiden tot een gevaarlijk vitamineD-tekort. Tekort aan vitamine D heeft weer een nadelig effect op je botten; dus het begint niet alleen bij minder eieren en vet eten om cholesterol te verlagen; daarmee loop je dus zoals je nu ziet kans op broze botten.  

 Zie cholesterol als een olielampje: het is een indicatie dat er ergens in het lichaam iets mis is. Dat is niet omdat je 6 eieren per dag eet. Verhoogd cholesterol kan namelijk een belangrijke indicator zijn voor laaggradige onstekingen en insulineresistentie. Ook komt het regelmatig voor in combinatie met een schildklier die het tempo niet bij kan houden. De middelen die je cholesterol verlagen (statines) zorgen ervoor dat je Q10 voorraadje uitgeput gaat raken en co-enzym Q10 is weer heel belangrijk voor een gezond hart en bloedvaten.  

Jouw mogelijke oplossing

 Hoe dan ook: door een pakket aan mogelijkheden kun je zelf de verhoudingen weer beter in balans brengen. Zie het als een brandje.

De cholesterol is dan het brandje; bij een brand zie je altijd brandweerwagens en brandweermannetjes. Dan zou je ook in dat opzicht kunnen concluderen: als er ergens brandweermannetjes lopen en een brandweerauto staat; dan is er brand. Ja van links om of rechts om geconcludeerd klopt die zienswijze. 

Wat kan je allemaal zelf doen om invloed uit te oefenen?  

  • Meer vezels eten: vezels nemen in je darmen de cholesterol op,
  • Zorg voor een gezond gewicht,
  • Ga meer bewegen en (nuchter) sporten 
  • Omega 3 olie gaan gebruiken en andere goede vetzuren eten. Pak de laaggradige onsteking aan
  • Geraffineerde koolhydraten verminderen en daarvoor meer enkelvoudig onverzadigde vetten eten. 
  • Groene thee gaan drinken en extra vierge olijfolie gebruiken; beide anti ontsteking 
  • Minder eetmomenten op een dag: beperk je tot maximaal 3  
  • Intermittend vasten; dit is een van de krachtigste middelen om de triglyceridenwaarden aan te pakken 

 Duidelijk is wel dat de oorzaak aangepakt mag worden voor het beste resultaat. Met een op maat gemaakt plan van aanpak maak je de meeste kans van slagen. je weet wat er aan de hand is en wat voor jou de oplossing kan gaan aandragen.   

Ga niet gelijk na het lezen van dit artikel stoppen met je medicatie: overleg eens met je arts wat de mogelijkheden zijn om eens een maand of 3 niet (of minder) te gebruiken en te kijken of leefstijl aanpassingen een gewenst effect kunnen bereiken.

Wat kan ik doen als mijn lipiden waarden niet in balans zijn

Ga intermittend vasten

Eet bijzonder gezondere voeding

Zorg voor extra veel vezels in je voeding

Eet vooral veel gezonde vetten en omega 3