Co vid of Go fit?

Weerstand en afweer

Als we iets uit de afgelopen paar maanden hebben mogen leren van het virus dat bijna iedereen op de wereldbol op een of andere manier bezighoudt, dan is het wel dat we de connectie met natuur volledig kwijt zijn.

En nog steeds zijn alle berichtgevingen erop gebaseerd vooral te wachten op vanzelf verdwijnen of een onnatuurlijke, niet op veiligheid op lange termijn getestte en immuunsysteem verzwakkende interventie…

Immuunsysteem

In een gezond lichaam wordt er de hele dag door gecontroleerd of er gevaarlijke indringers binnen willen komen. Dat systeem heet immuunsysteem en vraagt daarom de meeste energie; immers zonder immuunsysteem geen overleving. Zonder overleving; geen voortplanting om de soort in stand te houden. Maar wat is er aan de hand vanaf grofweg de industriële revolutie?

We zijn steeds onnatuurlijker gaan leven; en met name ons voedingspatroon bestaat voor de meeste mensen uit flink bewerkte voedings middelen en veel kant en klaar pakjes en zakjes. Daarnaast beseffen weinig mensen dat grondstoffen dusdanig genetisch gemodificeerd zijn dat deze alleen maar geselecteerd worden op snelle productie en veel opbrengt van het land. Maar of er ook nog micro nutriënten in zitten? dat blijkt echt niet van belang te zijn.

Ja, er gaan ook mensen dood door een virus: dat is al eeuwen zo geweest. Maar we worden steeds zieker en ik weet dat ruim driekwart van de bevolking wel een of andere chronische aandoening heeft. Met name laaggradige ontstekingen en overgewicht zul je bij de meeste mensen wel tegen kunnen komen. Daarnaast is er ook te weinig aandacht voor onze darmen. Deze bepalen zo enorm veel in onze totale gezondheid. Je micro-bioom is wel toe aan een upgrade wanneer je niet ieder dag een mooi bruin duikbootje in de toilet achter mag laten.

Nu is in veel gevallen het immuunsysteem  al niet meer in staat om indringers van buitenaf zoals bacteriën en virussen te bestrijden. Veel immuunsysteemen “zien” niet eens meer het verschil tussen lichaamsecht en lichaamsvreemd en vandaar dat er zo veel mensen met overgevoeligheid, auto-immuun  of allergie rondlopen. Je hebt een een overactief immuunsysteem dat gewoon uitgeput is of raakt!

Je immuunsysteem weer ``aan``

Zonder al te ver de diepte in te gaan is het denk ik een beetje duidelijk dat veel start in een goed functionerend immuunsysteem en dat dit niet alleen nodig is bij een verkoudheid of snijwond.

Ieder eet en drinkmoment gaat je imuunsysteem “aan” want je moet scannen of er geen bacteriën en virussen  mee komen. Zet je het te vaak “aan” dan vraag je op die manier te veel van je systeem. Bulkdrinken en maximaal 3 eetmomenten per dag zou een super interventie zijn om bijna de helft van de wereldbevolking al gezonder te krijgen.

Om het systeem goed te laten werken zijn diverse processen nodig die hulpstoffen vragen. Zoals je auto die niet meer rijdt zonder dat er benzine in zit. Zo gaat een imuunsysteem minder efficiënt werken als er een te laag gehalte in het lichaam is aan bijvoorbeeld zink, vitamine  A en D,  omega 3 vetzuren maar ook aminozuren ( dus voldoende eiwitvariatie) is daarbij van groot belang.

Net heb ik al aangehaald dat er te weinig in de grondstoffen zit: dus zoals je vroeguh nog wel kon zeggen..ja maar ik eet gezond..Dat gaat tegenwoordig gewoonweg niet meer op. Ook hadden we vroeguh een heel stuk minder stress door straling of werkdruk en mochten we vaker bewegen. Toen had je zelfs een TV waar je helemaal naar toe moest lopen om van kanaal te wisselen! toen had je nog fietsen waarbij je omviel als je je benen niet aan het werk zette en ik kan zo nog wel een heel lijstje geven waardoor we steeds minder gaan bewegen.

Bewegen zorgt voor zuurstof transport, spieropbouw en behoud, maar ook metaal zorgt bewegen voor mooie dingen. Nu veel mensen bewust of verplicht thuis zitten is ook dat stukje onderhoud van je immuunsysteem beperkt.

Mijn conclusie…leer van deze fase door zelf te zorgen voor weerstand. Zet de weerstand tegen de maatregelen om in opbouwen van je eigen weerstand/immuunsysteem.

C0 vid  staat in mijn ogen voor GO fit!

Hoe kun je goed voor je immuunsysteem zorgen?

max 3 eetmomenten per dag

suppletie

Reduceer stress

Eet bijzonder gezonder