water en Hydratatie

De algemeen aangenomen als waar zijnde stelling: Je hebt minimaal 1,5 liter water per dag nodig om te ontgiften en voldoende gehydrateerd te blijven, omdat je lichaam voor het allergrootste deel ook uit water bestaat. Maar  is hier geen sprake van klok en klepel. Hebben we echt zoveel liter (kraan)water nodig om gehydrateerd te blijven? Moeten we daarvoor de hele dag door kleine beetjes drinken?

Bekeken vanuit genen is zoveel water drinken heel erg raar

Water en electrolyten

Er wordt aangeraden om veel en vaak water te drinken. Maar bekeken vanuit onze oergenen; die snappen daar echt niets van. Als “oermens” liepen we volgens mij niet urenlang rond met een bidon om daar ieder uur een halve liter van te drinken in kleine slokjes….net zoals we af en toe gewoon honger hadden, was er ook af en toe dorst. Kwam je dan een waterplas tegen dan dronk je tot je genoeg had en niet meer voor het geval dat.

Ieder keer dat je drinkt gaat je imuunsysteem  “aan”  het moet scannen of er geen ongewenste indringers mee komen; dus in dat opzicht zie je ook uitgeputte of overwerkte immuunsystemen ontstaan en ja zelfs Insuline resistentie! en dat Insuline een steeds groter probleem begint te worden is al te zien aan de extreme toename in diabetes type 2/insuline resistentie/”ouderdomssuiker”.   Je nierfunctie verbetert echt niet als je meer gaat drinken. deze organen hebben tot doel om een balans in je hele lichaam in vloeistoffen en mineralen in de gaten te houden. Dus ja…als je gaat sporten en zweten dan “verlies” je vocht. De nieren constateren dat en gaan eerst water uit je bloedbaan halen. Als dat wat dikker gaat worden dan gewenst dan krijg je een dorstprikkel; negeer je die, dan gaat het steeds harder prikkelen….

Maar terugkomend op balans: je hebt niets aan alleen water drinken om voldoende gehydrateerd te willen blijven. In het meeste kraanwater zit namelijk een minder gunstige balans in electrolyten: Natrium/kalium/magnesium die zorgen voor voldoende vocht IN je cellen. Je hebt 2 x zo veel kalium nodig dan natrium. Zie hier het verhaal met zout EN het grote belang van de hoeveelheid kalium. Voor het overgrote deel van de mensen is de inname van kalium al erg laag. Daarbij horen een aantal bekende zaken zoals hoge bloeddruk. En we weten wel dat dat vrij veel voorkomt; zie ook daar een mogelijke oplossing buiten de tabletjes.

Ik ga hier ook nog heel even voorbij aan het feit dat een steeds grotere groep mensen celwanden hebben die slecht doorlaatbare wanden hebben door chronische langdradige ontstekingen en/of ongunstige omega 3/omega 6  verhoudingen. Ook ga ik in dit blog nog maar niet in op wat er allemaal aan ongewenste stoffen in ons drinkwater zit. bedenkende dat al ons oppervlakte water zwaar vervuild is en met onze bodem is het al niet veel beter. …..

Hoe hydrateer je jezelf dan?

Met sporten en zeker bij hogere intensiteit en temperaturen verlies je inderdaad vocht, maar het heeft totaal geen zin om voor het sporten alvast meer te gaan drinken, dit plas je gewoon weer uit en laat je nieren nog harder moeten werken.  Ga je sportdranken gebruiken waar glucose/fructose/maltose enzo in zit; dan hydrateer  je jezelf daar juist niet mee; kijk maar naar hoeveel iemand met suikerziekte drinkt; dat is mede door de hoge(re) bloedsuikers die zorgen voor het onttrekken van vocht uit de cellen. Glucose zorgt juist voor 4 x zoveel wateropslag!  glucose/fructose zorgt altijd voor een insuline piek in je bloed. Ook dingen als alcohol, koffie, thee, frisdranken, fruitsappen verbruiken elektrolyten en voeren die niet aan! onder aan de streep zijn dat dus “uitdrogende dranken”  Mocht je dus snel moeten plassen na je koolhydraat rijke  ontbijtje met je (gezonde) sinaasappelsap en koffie????

Voldoende gehydrateerd zijn is ook een kwestie van voldoende kalium;  1,5 liter vocht  is niet gelijk aan 1,5 liter water; in veel voeding zit namelijk ook al een aandeel van dat vocht. Zorg er daarom voor dat je regelmatig een portie rauwkost erbij eet. Door te streven naar 500 gram groenten per dag en daarvan een deel rauwe, zie je al dat je daarmee makkelijk voldoende vocht binnen gaat krijgen EN de juiste mineralen samenstelling zodat je lijf er ook daadwerkelijk wat mee kan.  Ga niet voor jezelf bepalen dat je iedere dag 3 x je bidon die je speciaal gekocht hebt hiervoor leeg moet hebben!  ga niet in een App bijhouden hoeveel ML water je het afgelopen uur hebt gedronken. Maar ga weer vertrouwen op je lichaam! zorg dat dat in balans is.  en als je tussen de regels doorleest heeft hydrateren niet alleen met water drinken te maken.

Je kleur van je urine is geen betrouwbare maatstaf voor “voldoende” gehydrateerd ” daarvoor zou je met test strookjes kunnen meten naar het soortelijk gewicht. Maar je mag nog steeds op je eigen lijf vertrouwen in water inname.

Drinkt wanneer je een dorstprikkel krijgt en dan in een keer 500ml.  Dat noem je bulkdrinken en daarmee voorkom je ook dat je imuunsysteem constant “aan”  Drink liever ook niet tijdens je maaltijden, want daarmee verdun je je maagsappen; daarmee maak je het verteren van vetten en eiwitten een stuk lastiger. Voeg aan je drinkwater gerust wat elektrolyten of zeezout aan toe, omdat in het kraanwater dat wij hebben NIET de juiste verhouding zit waar je lichaam wat mee kan!  Dus in veel gevallen ontstaat door (te veel) water drinken het tegenovergestelde. Vocht wordt uit de cellen getrokken om de balans te  herstellen. Door af en toe wat Keltisch zeezout of Himalaya zout aan je drinkwater toe te voegen gaat het beter opgenomen worden.

Eet bijzonder gezonder