hoe beïnvloed jij je telomeren?

Mensen met langere telomeren worden gemiddeld ouder dan mensen met korte. Dus zou je misschien willen weten of je lange telomeren hebt. Of zou je willen weten of je ze kan verlengen. Of wil je misschien weten of je ze zelfs weer kan verlengen?

het enzym telomerase zorgt voor een behoud van je telomeren en daar heb je met leefstijl wel degelijk invloed op!

.

Verkorten telomeren

We hebben allemaal de wens om oud te worden, maar ook om dat in een zo groot mogelijke gezondheid te mogen doen. Wetende dat de mens gemiddeld een stuk ouder wordt dan jaren geleden, maar beseffende dat er ook meer gezondheidsklachten zijn die er mee te maken (lijken) te hebben. Vanuit reguliere gedachtengangen horen veel aandoeningen nu eenmaal bij het ouder worden.

Strammer worden; slechter zicht, hersenen die niet meer mee willen werken en spieren die minder kunnen.

Telomeren zitten aan het einde van iedere cel; wanneer deze rafelig worden, is die bewuste cel slechter in staat om de functies te vervullen waarvoor deze gemaakt is. Vooral roken en het eten van junkfood en suikers hebben een enorme impact hierop. Iedereen kent wel de kenmerkende gezichten van een stokoude roker….

Stress…en dan met name de chronische stres. Dit is een van de meest voorkomende klachten die mensen momenteel allemaal in meer of mindere  mate ervaren. Stress brengt zo veel schade toe aan ons lichaam dat je er bijna van kan zeggen dat hoe slecht je ook eet, wanneer je zeker weten 0,0% stress hebt, zul je gezonder zijn dan iemand met een biologisch volmaakt uitgebalanceerd voedingspatroon en de hele dag stress.

Ook stress uit je kindertijd (ACE) heeft een flinke impact.

Al dan niet door stress zijn er ook aanwijzingen dat negatieve gedachten en  negatieve selftalk een flink aandeel hebben in lengte van je telomeren. Via een omweg hebben die grote invloed op je imuunsysteem en je energie verdeling.  Je eigenwaarde bepaald in grote lijnen hoe goed je voor jezelf zorgen wilt en hoeveel je van jezelf houdt.

Telomeren verlengen

Wanneer je de linker kolom gelezen hebt..zal het voor de hand liggen dat je ook al een kleine indicatie hebt hoe je voor je telomeren kan zorgen.

Stoppen met roken PUNT en !  niet onderhandelbaar voor je telomeren ( en meer lichaamsprocessen)

Eet voeding met veel anti oxidanten; een ijzeren staaf roest ook langzaam door en je lichaam kun je niet helemaal vergelijken met een ijzeren staaf, maar het idee van langzaam wegroesten snap je wel. Vooral Gluthation is goed uit voeding te halen en een hele sterke.

Antioxidanten is dan niet die cola waarvan je wel weet dat het roest van de spijker af kan halen…maar die vind je in verse ingrediënten. Vitamine C, zink, Vitamine E, astaxanthine, Co-enzym Q10 en vitamine D3 zijn mooie voorbeelden.

Het goed om kunnen gaan met stress zal een steeds belangrijker punt gaan worden; daarom is het niet alleen voor je telomeren van belang om diepgaande ontspanning op te gaan zoeken. Diverse onderzoeken laten zien dat mediteren en yoga enorm goede invloeden hebben op diepe ontspanning processen. En als je al te oud zou mogen zijn om aan yoga te denken te beginnen. Mediteren kan je altijd!

Met mindfullness en meer in het hier en nu leven zal je beter tegen stress bestand zijn. Veel negatieve gevoelend en gedachten zouden ook invloed kunnen hebben op de lengte van je telomeren; waarschijnlijk omdat er ergens ingebouwd zit dat je het leven toch niet helemaal ziet zitten.

Het lichaam is super goed in staat om door middel van leefstijl weer te herstellen en dat geldt ook voor de lengte van je telmoren. Veel (heel veel) groenten en fruit eten en weinig geraffineerde koolhydraten, regelmatig sporten,  stress verminderen en een positieve levens instelling.

We hebben in theorie genoeg telomeren bij de geboorte dat we allemaal 120 jaar oud zouden kunnen worden. En in de huidige tijd gaan mensen niet meer dood aan het feit dat hun telomeren tekort zijn, maar aan dingen als hartaanval etc. >> leefstijl problemen die we voor het gemak maar “ouderdom ziekten noemen”.

Hoe lang zijn jouw telomeren nog?

max 3 eetmomenten per dag

Reduceer stress

Eet bijzonder gezonder