Doe het dagelijks

Je hebt iedere dag een nuchter maag moment. Je hebt er vast niet bij stilgestaan dat je dat heel goed in kan zetten om je gezondheid te verbeteren of te behouden. Want de meeste mensen zetten gelijk een bak koffie of thee en nemen er een broodje bij zo gauw ze uit bed komen.

Een super kleine aanpassing in deze standaard routine kan je enorm veel blijvende gezondheids voordelen opleveren. Je bent ook vast opgevoed met: je moet morgens eten om je systeem op gang te krijgen, je ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag etc. Maar dat werkt net wat anders. Het is echt de sleutel tot vetverbranding!

Je hormoonhuishouding

Door juist eerst te bewegen en daarna te eten zal je meer energie gaan krijgen. En je gaat daarbij beter vet kunnen verbranden en een stabielere bloedsuikerspiegel houden. Je wordt weer metabool flexibel; dus je kunt makkelijker overschakelen van vet op suikerverbranding en andersom.

We halen voornamelijk energie uit de glucose; en dat is opgeslagen als glycogeen in je spieren. Wanneer het glycogeen op is, dan gaat je lichaam in een gewone situatie over op vetten als energie. En ik denk dat veel mensen het liefst andersom zien:-) De toename aan mensen met diabetes type II  en overgewicht is een van de dingen die ermee te maken heeft; dat je de metabole flexibiliteit helemaal kwijt bent.

Je glycogeen raakt al redelijk op wanneer je gedurende minimaal 12 uur niets gegeten hebt. Dat heb je al snel na een nachtrust. Tenminste… als je ook niet snackt tijdens het TV kijken in de avond. Wanneer je praktisch gezien zonder al te veel moeite dit in gaat zetten als nieuwe manier: ga dan voor je ontbijt eerst bewegen; Dus ga eerst met de hond wandelen, rondje fietsen of wat huishoudelijke klusjes of je sport oefeningen. Oh en natuurlijk zul je in kunnen zien dat nuchter bewegen ook gunstig is voor de viervoeter.

Wanneer er insuline in je bloed aanwezig is zal er nagenoeg geen vetverbranding mogelijk zijn, want insuline zorgt juist voor vetopslag. Door te gaan starten met nuchter bewegen op lichte intensiteit geef je je lichaam weer meer kans om op de juiste manier om te gaan met insuline. Je zult een stuk stabielere bloedsuikerspiegel houden, waardoor je minder trek krijgt in zoete dingen.  Mensen die regelmatig een hongerklop ervaren: kijk zeker eens naar een manier om dit te integreren in je leefstijl.

Anti ontsteking

Bewegen op nuchtere maag geeft daarnaast nog een aantal voordelen op waardoor er ook weer stoffen vrij komt die ontstekingen tegengaan. Besef dat veel in beginsel vage klachten een oorsprong vinden in laaggradige ontstekingen; die voel je op zich niet en sluimeren op veel plekken in je lichaam.  Je mag onthouden: eten zorgt voor ontstekingen ( je imuunsysteem gaat “aan”) en bewegen zorgt voor stoffen die tegen ontstekingen werken. En we weten allemaal hoe belangrijk het is dat je imuunsysteem met belangrijkere zaken bezig is dan alleen maar met scannen van je maaltijden. Door nuchter te sporten maakt je lichaam ook lactoferrine aan: dit is een belangrijk stofje als hulpmiddel tegen ongenode zaken die je lijf in komen.

Er komen veel stoffen vrij als je voor je eerste eetmoment gaat bewegen; je hoeft niet gelijk te denken aan 5 kilometer hardlopen, maar start eens met een dagelijkse ochtendwandeling waarbij je gewoon stevig doorstapt. Ook kun je zeker iets doen in huis als het weer slecht is: wat simpele kracht trainen zoals 10 push-ups, wat buikspieroefeningen of de trap een paar keer op en neer lopen zijn al hele simpele dingen die je kan toepassen.

Ons lichaam is erop gemaakt om nuchter te kunnen bewegen, slechts een paar duizend jaar geleden hadden we geen koelkasten, maar moest je eerst het bos in om voedsel te verzamelen; of de mannen gingen eerst op jacht. Nu hoef je maar een paar meter te lopen en je hebt al een overvloed aan energie. Wanneer je langer nuchter blijft gaat je lijf ook groeihormonen produceren. Dat wil niet zeggen dat je dan weer groeit in hoogte of breedte, maar deze hormonen zijn in staat om je cellen en weefsel te repareren; anti-veroudering. Tevens bevordert dit hormoon je vetstofwisseling.

Al met al een hele lijst aan voordelen die je kan behalen door een simpel ding anders te gaan doen dan je deed.

Eerst bewegen dan ontbijten?

stimuleer vetverbranding

verbeter glucose opname

Help je bloedsuikerspiegel

Anti ontsteking