waar ligt de oorzaak van allergische reacties?

Vaak worden er tabletten voorgeschreven die prima de gevolgen kunnen verbloemen. Maar dat is op en top symptoombestrijding en je zult op deze manier niet van je allergie of overgevoeligheid af komen.

Waarom een lijf ergens heftig op reageert is in veel gevallen terug te vinden in een imuunsysteem dat uit de bocht vliegt. Daarnaast kan er zomaar wat aan de hand zijn met de aanmaak van histamine en hoeveelheid quercitine.

Imuunreactie

Ons imuunsysteem is een  levensbelangrijk systeem dat er in het gunstige geval voor mag zorgen dat ongenode indringer ons lichaam  niet ziek kunnen maken.  In de huidige westerse maatschappij is met name door onze veranderende leefstijl daar al een flinke deuk in ontstaan; veel chronische aandoeningen hebben direct te maken met je imuunststeem. Het herkent de indringer en zal met een lichte verhoging van temperatuur in veel gevallen deze  uit kunnen schakelen. Heb je echter te maken met een chronisch ontstoken lichaam dan heeft het imuunsysteem belangrijke taken te verdelen. Gewrichtsklachten zijn daar een voorbeeld van en symptomen van  laaggradige ontstekingen zijn voor veel mensen onbekend. Bedenk dat alle zaken die met een metabool syndroom te maken hebben een pittige invloed hebben op de werking van je imuunsysteem!

Door lichte verhoging van de temperatuur op de vindplaats ontstaan roodheid en jeuk. Koorts bij een infectie ziekte is dan het teken dat je lichaam op de juiste manier reageert ( dus om dan gelijk koortsverlagende medicatie in te gaan zetten is niet helemaal logisch) Bij dit soort “aanvallen” komt histamine vrij. Je kunt je voorstellen dat een imuunsysteem dat het dagelijks al te druk heeft geen energie meer heeft om tegen een allergie wat te doen.

Vergeet in deze ook niet de belangrijkste bewoners in je dikke darm; je microbioom is een belangrijke peiler voor een goed werkend imuunsysteem. Ook een teveel aan stress heeft invloed op een allergie: dat zullen mensen met klachten wel kunnen beamen. De stress zorgt voor een reactie in het microbioom dat op zijn beurt weer voor een niet gewenste reactie op hormonen en neurotransmitters zorgt: stress zorgt voor teveel aan cortisol of een vorm van ongevoeligheid.

Ga zorgen voor rust in je imuunsysteem; zorg ervoor dat je in je voeding dan ook de juiste bouwstoffen binnenkrijgt zoals magnesium, zink en heel veel vitamine C, vezels, Omega 3 en andere gezonde vetten zijn noodzakelijk voor een goed functioneren.

Rust in je imuunsysteem bereik je ook door te ontspannen, voldoende aan lichaamsbeweging te doen; goede kwaliteit slaap, sociale contacten of eetpatroon.

Histamine en Quercitine

De meest tabletjes die voor allergische klachten te verkrijgen zijn, zorgen voor afremmen van histamine. Goedkoop en goed verkrijgbaar.  Maar is het niet veel logischer om te zorgen dat je lichaam weer in balans komt op gebied van histamine en een bepaalde “prikkel”.

Histamine staat o.a in verbinding met dopamine: dat is een gelukshormoon.  Veel neurotransmitters werken samen met elkaar; wanneer er een uit balans schiet dan volgen er vaak meer. De combinatie met een bepaalde vorm van allergie (auto-immuun) en mentale gesteldheid is voor mensen die ermee kampen waarschijnlijk herkenbaar. Pak daarom de oorzaak aan; verminder histamine aanmaak of zorg ervoor dat je lijf weer in staat is om deze af te breken. Op het gebied van voeding kun je een flinke lijst vinden die histaminerijk is en liever laat staan:  alcohol,  kaas, chocolade, drop, pinda’s, varkensvlees, bouillonblokjes, maar ook fruit zoals bananen, frambozen, druiven, kersen,  aardbeien citrus vruchten etc.  Deze lijst is niet compleet dus wanneer jij veel items hiervan herkent en wat allergie klachten hebt: ga een dagboek bijhouden. Zie geen resultaat binnen een paar uur, maar ga hier serieus een aantal weken mee aan de gang.

Daarnaast zijn er ook voedingsmiddelen te vinden die histamine juist verlagen. Ga eens op onderzoek uit (of neem contact op met mij) om dit uit te gaan vinden.

Ga meer voeding eten waar quercitine in zit; met name appels zijn een “bekende” om aanmaak van de mestellen (de trigger) aan te pakken. Quercitine is eigenlijk een natuurlijke anti-histamine; een beter alternatief voor de allergie tabletjes die je kunt kopen.

Ik kom vaak terug in darmgezondheid en dat heel veel daarmee samenhangt; want in je darmen zouden de histamine s afgebroken mogen worden door een enzym; Heb je een tekort aan enzymen en in het bijzonder DAO; dan kan ook daar je probleem vandaan komen.  Is je lever niet helemaal optimaal in werking dan is ook afbraak weer lastig. Onze lever heeft het best druk met ons huidige voedingspatroon! Ook lekke darmen zijn op zich een belangrijke aanjager van allergie klachten doordat er ongewenste stoffen in je bloedbaan terecht komen waar je imuunsysteem gelijk op wil reageren. Veel mensen lopen zonder dat ze het weten daarmee rond.

Dan is het ook zinvoller om supplementen te gaan gebruiken die op dat onderwerp handig werk kunnen verrichten: zoals omega 3 olie,  vitamine B12, curcuma, zink, vitamine c, selenium, (DAO )enzymen Quercitine etc.

Eet bijzonder gezonder