Slapen een probleem?

Jouw balans tussen cortisol en melatonine

De enorme toename van slaapmedicatie, waarbij dit zelfs bij jonge kinderen ingezet wordt laat wel zien dat dit een enorm probleem is. En de oorzaak is niet even heel makkelijk aan te pakken. Dus de snelheid van een pilletje om toch lekker te kunnen slapen lijkt een logische ….echter….er zitten veel nadelen aan.

Cortisol

Waar het mis gaat, wanneer het om slapen gaat is te zien in de afbeelding boven. Er is een disbalans tussen cortisol en melatonine. Beide heb je nodig om een dag en nacht ritme te hebben en deze zorgen voor rust en actie. Ideaal zou dan ook zijn: in de ochtend alle energie voor actie en in de avond  lekker relaxed kunnen zijn om een diepe slaap te genieten.

Cortisol is het stress hormoon en een open deur voor velen: bij veel stress slaap je slechter. Om dan een tabletje melatonine in te nemen is een logische maatregel, maar wellicht is het verstandiger om eens te kijken naar je stress/ontspanning.  Een lekker borreltje voor het slapen gaan om te kunnen ontspannen kennen ook veel mensen. Ook hier zul je zien: je bent bezig met symptoombestrijding.  Alcohol brengt je namelijk lastiger in je REM slaap.

Wat ook niet meewerkt in de huidige samenleving; we hebben een ritme waarbij er de hele dag licht te zien of creëren is. Normaal gesproken zouden we gewoon gaan slapen als het donker wordt en we worden weer wakker als de zon opkomt: een natuurlijk bioritme.

Het klinkt misschien zelfs heel tegenstrijdig: maar echt diep slapen kost juist veel energie.  Wanneer je lichaam zelf al te weinig energie heeft, krijgt je zenuwstelsel niet de mogelijkheid om dat te mogen van je immuunsysteem. Wat velen wellicht niet weten; je immuunsysteem eist als eerste alle energie op; en dat is vanuit evolutionair oogpunt logisch. Overleven stond op nummer 1. En daarbij heb je geen infecties en ontstekingen. Zien we in de huidige tijd de toename aan laaggradige ontstekingen door vooral een tekort aan omega 3 verzuren en andere belangrijke verstoorders. Dan zie je dat we al dichter bij een oorzaak komen en zodoende ook dichter bij een oplossing! Rust in je immuunsysteem, zodat er energie overblijft voor de andere systemen.

Koffie maakt en houdt je wakker; het kan tot wel 7 uur duren voordat het is afgebroken door je lichaam.  Vooralsnog allemaal punten die meetellen voor stress ofwel Cortisol.

Melatonine

Gaan we naar de tegenhanger kijken: melatonine. Deze moet ook aangemaakt worden en dat wordt beïnvloed door een aantal factoren.

Allereerst: blauw licht! schermpjes van telefoon, tablet en je televisie. Dit verstoort de aanmaak van je slaaphormoon direct.  Je telefoon mee naar de slaapkamer nemen om nog voor het slapen even de laatste berichten door te nemen is vanuit cortisol als melatonine gezien geen handige slaap procedure.

Om melatonine aan te kunnen maken hebben we hulpstoffen nodig. Ik bedoel daarmee: Foliumzuur, Ijzer, Vitamine B6 en B12 of magnesium. Veel bewerkte  en kant en klare voeding eten geeft je makkelijk een tekort aan deze belangrijke stoffen. Dan mag je ook weten dat er veel smaakversterkers in dit soort artikelen zitten die de disbalans geven tussen jouw GABA en Glutamaat. Gaba zorgt voor de ontspanning en Glutamaat zorgt voor piekeren. Lig je wakker door te veel gedachten in je hoofd, dan kan daar ook een oorzaak in gezocht worden.

In feite moet je lijf Tryptofaan om gaan zetten in Melatonine. En daar heeft je lichaam serotonine voor nodig. Met veel aan stress is er in veel gevallen ook een tekort aan serotonine.

Dus het oplossen van jouw slaapprobleem is nog niet zo uit te leggen in 2 alinea’s …laat staan door het iedere avond innemen van een melatonine tabletje ( en een risico op steeds meer, vanwege gewenning)

Wil jij ook weer lekker doorslapen en uitgerust  iedere ochtend je bed uit springen? Neem gerust contact op en samen kunnen we kijken wat bij jou de grootste factor is.

Hoe zit het met jouw melatonine productie?

Voorkom blauw licht

zorg voor een goede omega 3 status

Reduceer stress

meditatie