maagzuur of maagblij

Maagzuur remmers; ken de gevolgen: pak de oorzaak aan!

Een Rennie helpt je uit de brand…maar een brandje voorkomen is wellicht een beter plan 

Brandend maagzuur: inmiddels slikken ongeveer 3 miljoen mensen vrijwel dagelijks maagzuur remmers, omdat ze last hebben van hun maag.  Ten onrechte worden het maagzuurremmers genoemd; het probleem ligt eigenlijk in de meeste gevallen aan een tekort aan maagzuur.  Wanneer voedsel niet goed verteerd kan worden (stress! )zal het boven in de maag als het ware gaan liggen rotten.  

Het basis probleem

In zekere zin ligt het basis probleem in je pancreas of alvleesklier, want deze heeft namelijk een belangrijke taakverdeling; maak insuline aan en/of zorg voor verteringsenzymen. Als er teveel vraag is naar insuline zal er te weinig energie over zijn om verteringsenzymen te kunnen maken.  Veel eetmomenten op een dag zorgen ervoor dat je alvleesklier vaak “aan” gaat. Ga daarom over op maximaal 3 eetmomenten op een dag om alles rust te geven om te herstellen. Een volkoren suikervrije granenreep bij de koffie om 15:00 wordt door je lijf gezien als eetmoment!   Maar ook kan het drinken van een frisdrank met suikervervangers ervoor zorgen dat de alvleesklier aan gaat, er wordt immers suiker geregistreerd..

Ook diverse medicijnen kunnen brandend maagzuur veroorzaken. Nu is het af en toe gebruiken van deze middelen bij oprispingen niet direct een verdergaand probleem. Echter blijkt een heel  steeds grotere groep deze dagelijks te gebruiken of zelfs bij iedere maaltijd.  Dan komen er meer dingen om de hoek kijken die een direct gevolg hebben voor je vitaliteit. 

Vanuit een natuurlijke hoek kun je je maag ondersteunen door s’ morgens een glas water met backing-soda te drinken. Bij je maaltijd kun je een glas water met citroensap of appelazijn erbij drinken om de zuurgraad te verbeteren. Ook zijn er alternatieve supplementen zoals betaine HCL

Een tekort

Wat er op de verpakkingen van de maagzuur remmers niet vermeld wordt… er kan een tekort aan bijvoorbeeld Magnesium en Vitamine b12 ontstaan. Dit is een van de grootste bijwerkingen waar je niet stil bij staat. We hebben al een magnesium tekort als je niet supplementeert..Mensen met chronische stress hebben daarbij nog eens een verhoogd risico op magnesium tekorten, gewoonweg omdat je er veel meer van nodig hebt.  

Je kringspier die zorgt voor afsluiting van de slokdarm/maag heeft nog meer moeite om te kunnen ontspannen; want magnesium is een stofje dat ervoor zorgt dat je spieren kunnen ontspannen. 

B12 is een vitamine die opgenomen wordt door je maag, maar als het milieu daar niet goed is zal dat ook minder efficient verlopen. En even bedenkend dat de alvleesklier een dubbele functie heeft: wanneer deze uitgeput raakt zul je ook vertering problemen gaan krijgen, omdat de aanmaak van enzymen niet aan de vraag kan voldoen. 

Voedsel wordt in de maag voorbereid om verderop goed verteerd te kunnen worden zodat met name eiwitten goed verwerkt kunnen worden. Wanneer voedselbrei niet zuur genoeg kan worden neem je minder eiwitten op; een van de belangrijkste onderdelen bij dagelijks herstel van je lichaam.

Op die manier zit je in een visuele cirkel…je neemt te weinig mineralen en vitaminen op om te herstellen.  Het plan van aanpak bij verteringsproblemen zal daarom niet bestaan uit alternatieven voor maagzuur remmers, maar gericht zijn op de oorzaak. Tuurlijk zet ik bij hevige klachten even wat hulpmiddelen in, maar het streven is om ook die af te bouwen.

Een snelle oplossing voor maagzuur dat ontregelt is

Maximaal 3 eetmomenten op een dag

Herstel je vetzuurbalans
( zorg voor voldoende omega3)

Zorg voor ontspanning met name; voor en tijdens je maaltijd

Eet geen pakjes en zakjes