Sluipmoordenaar

De cijfers liegen er niet om;  ongeveer 20% van de Nederlanders loopt rond met een vervette lever. En daarvoor hoef je tegenwoordig geen alcoholist te zijn. Daarvoor hoef je ook niet persee overgewicht te hebben. Ook mensen die er van buiten slank uitzien kunnen veel te veel vetweefsel rond en in hun organen hebben.  Steeds meer kinderen hebben een vervette lever, terwijl je het daar al helemaal niet verwacht. in ruim 20-30% van de gevallen gaat het verder tot een leverontsteking ( NASH) welke onomkeerbare schade aan je lever kan veroorzaken!

Overwerkte lever en schade

Het risico op een vervette lever is vooral wanneer er sprake is van overgewicht dat al dan niet de oorsprong vind in een insuline resistentie of wellicht als een diabetes type II. Het komt ook bij kinderen voor; inmiddels heeft zelfs al bij 13%!!  overgewicht. Naar schatting heeft de helft van deze kinderen nu al NAFLD en zelfs tekenen van  NASH en fibrose. Fibrose blijft iets dat het lichaam blijvend schaadt; het is onherstelbaar.

De lever heeft een zeer belangrijke functie in het lichaam: het zorgt voor galproductie en de spijsvertering, maar zeker een  niet te onderschatten taak is dat dit orgaan je lichaam reinigt en ontgift.  Wanneer je lever aangetast. is doordat er teveel vet-ophoping is, dan zul je begrijpen dat de overige functies daar ook gelijk mee in het geding komen. Kijk maar eens naar het verdere probleem van slechte vetvertering ( galproductie) ontgifting (huidproblemen). Fructose maakt tevens de darmwand permeabele, waardoor ook daar weer ongewenste stoffen in je bloedbaan terecht kunnen komen.

Door het nuttigen van veel geraffineerde koolhydraten en suikers kan de stofwisseling op het gebied van glucose en bloedsuikerspiegel ontregeld raken. Dat geeft weer meer druk op je alvleesklier die volop aan het werk moet om aan vraag naar insuline te kunnen voldoen. Een “overwerkte” alvleesklier heeft daardoor weer te weinig energie om enzymen aan te maken. Wat dan weer invloed heeft op je spijsvertering en zo kun je de processen in je lijf wel als domino stenen zien.

Je lever is een opslag orgaan voor glycogeen; dat is je snelle brandstof; bij slecht functioneren hiervan is het logisch dat vermoeidheid een teken kan zijn.

Fructose: werkt als alcohol

Vroeguh kreeg iemand die iets te veel en te regelmatig alcohol  dronk, last van leverschade en de vervette lever. Daar is nu het deel Non-Alcoholic voor komen te staan, omdat er niet eens meer alcoholisme hoeft te zijn om een leververvetting of ontsteking te krijgen.  In de plaats van de alcohol zien we dat probleem nu ontstaan door de grote hoeveelheden glucose en fructose die men drinkt.

Fructose wordt als super goedkope en krachtige zoetstof ingezet bij veel frisdrank. Veel mensen denken bij fructose vooral aan fruitsuikers….en fruit is gezond dus deze suiker kan geen kwaad!  maar in de industrie wordt er gewerkt met HFCS; Hoog Fructose Corn Sirup: ofwel mais stroop. Dit heeft een enorm effect op je bloedsuikerspiegel.  Maar een bijkomend probleem; fructose kan alleen maar in de lever omgezet worden tot glucose. Maar daarvoor moet eerst het glycogeen op zijn. En aangezien de lever al het grootste deel van de dag gewoon “vol” zit met glycogeen zal deze fructose vrijwel direct omgezet worden in vet.

Vandaar ook dat een halve liter sinaasappelsap niet per definitie gezond hoeft te zijn en vaak omgezet wordt in vetten en niet zoal gehoopt in gewone snelle energie.  Fructose moet namelijk eerst nog naar glucose worden getransformeerd.

Op de verpakkingen is dit goedje terug te vinden als:

  • glucose en of fructose stroop
  • maissiroop of stroop
  • cornsyrop
  • isoglucose

In dit opzicht heeft fructose exact hetzelfde eindresultaat als (overmatig) alcohol gebruik. Ga nu niet gelijk de fructose de schuld geven en daarom geen fruit meer eten; want door de aanwezigheid van de vezels heeft dit minder effect dan het drinken van glucose/fructose stroop in dranken.

Het proces is in veel gevallen weer omkeerbaar met aanpassen leefpatroon