voorkom dat je ziek wordt

Waarom wordt de ene persoon zieker dan de andere wanneer deze in contact is gekomen met een Sars-COv2 deeltje? Inmiddels weten we veel meer hierover en kun je zelf met deze kennis beter begrijpen wat er aan de hand is.

Het is duidelijk dat er een aantal risico groepen zijn benoemd en waarom juist die mensen zo geraakt worden door een besmetting leg ik in het kort uit in dit blog.

Overgewicht en LGI

Risico factor nummer 1: overgewicht. Wanneer er sprake is van overgewicht dan is het lichaam al duidelijk de balans kwijt in energie verdeling. Heel simpel gezien zou je alleen dan honger mogen krijgen wanneer de energie ook echt op is en deze weer aangevuld mag worden. Wanneer je glycogeen in het rood staat zou er dus weer voedsel naar binnen mogen komen: Leptine is een hormoon dat dit zou mogen regelen, maar veel mensen zijn leptine resistent geworden. Het lichaam krijgt niet op tijd het signaal: stop met eten…er is weer genoeg energie. Herken jij zaken als: ik kan geen maaltijd overslaan; ik heb het vaak koud, ik heb wat teveel buikvet, ik kan altijd wel eten, ik wordt nachts wakker van de honger, ik ben gek op zoetigheid?

Door overgewicht is er sprake van een overactief immuunsysteem dat je ook kan zien als laaggradige ontstekingen in het lichaam.  Wanneer je imuunsysteem dan een over reactie geeft, krijg je een Cytokine storm. Hoe meer vetweefsel…hoe meer cytokinen. en hoe meer Cytokinen…hoe makkelijker ontstekingen verder gaan. Daar hebben we een flinke visuele cirkel te pakken!

Het is hartstikke handig dat het lichaam even reageert met een ontstekings-reactie wanneer er een ongewenste indringer binnen komt; dat is vaak te zien als even wat koortsig. Maar het is dan ook hartstikke handig dat dit proces ook weer gestopt wordt wanneer de ongenode gast onwerkzaam is gemaakt. En dat is bij veel mensen ontregelt. Voor degene die daarop verder willen zoeken: resoleomics is je zoekwoord..

De receptoren waar dit virus naar op zoek is zijn ACE2 receptoren;  mensen met veel grote vetcellen hebben meer receptoren om het virus in te vangen en zich te laten vermeerderen. let wel! ook visceraal vet telt mee; dus het lijkt er vaak wel op dat iemand slank is, toch kunnen deze personen vervette organen hebben. Kijk maar even naar mijn blog over NAFL.

herstel imuunsysteem

De oplossing..

Die is op tal van gebieden te vinden en met name komen we weer terug op herstel van de werking van je imuunsysteem.

Daarvoor zijn leefstijl interventies op z’n plaats zoals: voeding, (nuchter) bewegen, ontspanning om weer rust te krijgen in je parasympaticus. Daarnaast zijn er tal van mooie supplementen en middelen die hulp kunnen bieden; het zou leuk zijn als je die in je voedingspatroon terug zou vinden.

Vitamine D en K2; dat is met name van belang voor een juiste werking van je afweer; en daar is inmiddels wel wat aandacht voor gekomen. Echter wordt er een klein deel vergeten: dat is de vitamine K2; dat een synergetisch effect heeft op vitamine D.  Uit onderzoek is inmiddels gebleken dat bij overleden patiënten de waarden beneden gewenst laten. Vitamine K zorgt voor gezonde bloedvaten. En dan zink vaak vergeten; de werking hiervan is met name gericht op afremmen van de cytokine storm (Nfkb). Mochten er vrije virussen in het lichaam rondzwerven, dan weet zink die te binden voordat ze schade kunnen veroorzaken.

Maar wat er nog wel eens vergeten wordt: een celwand moet ook meewerken en ook die moet in goede conditie zijn. En wat daarvoor nodig is: een juiste verhouding tussen omega 3 en omega 6. En ik denk dat het geen nieuws  is wanneer ik aangeef dat we te weinig goede omega 3 binnen krijgen met de voeding (vette vis en rauwe noten). De omega 3 is een onmisbare in het stukje laaggradige ontstekingen uitzetten.

Er is nog heel veel meer mogelijk  met: Curcuma, Quercitine, probiotica, Selenium, Ribose, S-Acetyl-L-Glutathion, stress reductie; bewegen met krachtsporten, koude prikkels, hoge dosis vitamine C etc.. dus een eenduidig en voor iedereen toepasbaar plan is niet haalbaar. We hebben allemaal een andere leefstijl en voedingspatroon, eetpatroon etc; dus daarop aangepast kun je de keus maken hoe jij het best jezelf kan wapenen tegen een virus.

Maakt niet uit welk virus!

Hoe kun je goed voor je immuunsysteem zorgen?