
2 delige functie
Zet eens wat minder vaak je pancreas aan! Goh zul je denken, wat en hoe dan en vooral waarom?
Je pancreas zorgt voor vertering van je voedsel; dus als je niet alle voedingsstoffen eruit kan halen, gaan die gewoon weer de toiletpot in! Daarnaast zorgt dit orgaan ervoor dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft; hiervoor wordt insuline en glucagon gemaakt. Wanneer je om de paar uur je pancreas “aan” zet door wat te eten zal deze op den duur overwerkt worden.
Insuline en Glucagon
De hoofdbrandstof voor ons lichaam is glucose; door te eten zal je lichaam het op gaan slaan om later te gaan gebruiken. Zie het als een tankbeurt bij je auto: je tankt vol maar gaat niet alles in een keer gebruiken.
De eilandjes van Langerhans is waar dit allemaal plaats zo vinden. Na een eetmoment gaat je pancreas gelijk in de “aan” stand, er is gesignaleerd dat er een hoge bloedsuiker is en de pancreas wil dit weer naar een juist niveau brengen. Bedenk dat er geen “klein beetje aan” stand zit op je pancreas! daarom gaat deze ieder eetmoment helemaal aan en zal deze gaat zelfs aan als er een “zoet” respons gesignaleerd is: denk aan light frisdranken! Ik denk dat je daarmee ook inziet dat 8-10 AAN-momenten een beste belasting kunnen zijn voor dit orgaan. Een oververmoeide of overwerkte pancreas zal zijn werk minder goed kunnen doen en je hebt hier het begin van insulineresistentie dat op lange termijn diabetes type 2 zal worden. Er wordt insuline als taxi aangemaakt om de glucose IN je cellen op te slaan en wanneer je het nodig hebt zal glucagon de taxi zijn die het weer uit je opslag haalt en naar de juiste plek brengt. Deze 2 hormonen hebben daarmee een tegengestelde functie.
Slechts een kleine 2% van je alvleesklier kan ingezet worden voor deze functie. De andere 98% is bedoeld voor de aanmaak van enzymen. Daarmee is niet gezegd dat het een minder belangrijk is dan het andere.
Enzymen
Voeding moet eerst bewerkt en verwerkt worden voordat het in onze cellen opgenomen kan worden. We willen uit onze dagelijkse voeding natuurlijk wel de juiste voedingsstoffen halen en ongewenste voedingsstoffen weer in de toilet laten belanden. De eerste stap is om voedselbrokken klein genoeg te knippen zodat het getransporteerd kan worden. Daarvoor zijn specialisten nodig: de enzymen: Amylase, Lipase en Protease. De Pancreas is het enige orgaan dat moet zorgen voor al die enzymen. Je merkt er niets van, behalve als het fout gaat. En hoe je merkt dat het fout gaat is vaak te zien aan wat er in de toilet terecht komt.
Ieder enzym heeft een eigen functie en geeft dan in de regel een bijbehorend klachtenpatroon. Heb je vaak vettige ontlasting, dan is de kans groot dat er te weinig vetverterende enzymen aanwezig zijn, dat zijn de lipases. Heb je vaak een opgeblazen buik, dan is er een grote kans dat er wat aangevuld mag worden in de enzymen voorraad die zorgen voor vertering van de koolhydraten (amylase). En stinkwinden kunnen een teken zijn dat je te weinig protease hebt. Daarnaast kan er ook een voedingspatroon zijn dat niet helemaal aansluit op jouw lichaam.
Deze functie van de pancreas wordt ook wel het exocriene deel genoemd; je pancreas maakt daarvoor ongeveer 1 liter pancreas sap op een dag aan dat je darmen nodig hebben voor verdere werkzaamheden.
En dan het belangrijkste; je pancreas kan beide taken prima uitvoeren, maar wanneer er te veel gevraagd wordt van een van de onderdelen zal er minder energie zijn om de andere taak goed uit te kunnen voeren. Heel veel klachten komen voort uit een verstoorde balans in dit belangrijke orgaan.