De rups en de vlinder

Stel je wilt je fitter voelen; op zicht is dat heel eenvoudig; want je moet gewoon een paar kilo afvallen, echter het is niet makkelijk! Een marathon lopen is ook heel eenvoudig; gewoon stap voor stap en dan stop je bij 42.195 meter maar zoals je begrijpt; niet makkelijk. Hoe pak je het lopen van een marathon aan? Door te trainen. Hoe pak je een paar kilo afvallen aan? Ook door trainen en oefenen; je begint dus in een stuk te komen dat oncomfortabel is voor je maar wel binnen een safety zone.

stilstaan is achteruitgaan

Hoe kun je het anders zien om in te zien dat een persoonlijke groei ook het vergroten van je comfort zone is?  Allereerst wel even handig om te weten dat we als mens met een oerbrein niet bepaald zijn geprogrammeerd om constant op zoek te gaan naar grenzen of gevaar, want we zijn gemaakt om ons zo veilig mogelijk te voelen. Dat was enkele duizenden jaren geleden ook noodzakelijk voor het voortbestaan toen we nog in ons berenvelletje rondliepen.  

Persoonlijke groei; en ik wil dan niet eens direct ingaan op de vraag of je al weet wat jouw missie in dit leven is. Maar zonder persoonlijke groei blijf je vasthangen in patronen die je totale gezondheid niet bepaald bevorderen. Je hoort vaak: buiten de comfortzone gebeuren magische dingen. Tja dat kan dan wel zo zijn, maar dan.  

Begin met het inzien dat in veel modellen deze comfortzone uitgetekend wordt als een cirkel met een flinke dikke lijn en jij staat als een klein stipje in het midden uitgebeeld. Op een redelijke afstand staat een nieuwe cirkel getekend met daarin doelen/wensen en missie vaak omschreven als “magic”.

Het aanleren van een betere leefstijl zie ik daarom ook al een belangrijk stukje persoonlijke groei; je kiest bewust ergens voor en gaat niet mee in de massa. Een gezond lichaam in een gezonde mindset houdt elkaar makkelijker in balans.

En hoe dan verder?

Hoe kun je het ook zien om te zorgen voor vergroten van jouw comfortzone? 

Ga deze vaste omlijning allereerst eens zien als een dunnere lijn, of durf zelfs hier en daar een stippellijn te bedenken. Daarnaast kun je ook een soort safety zone inbeelden en die overlap zal geven voor geleidelijke persoonlijke groei. Je oerbrein overziet dan nog niet alleen gevaar.

Zie het als volgt: ik ga een stukje hardlopen dat inmiddels na heel veel trainingskilometers perfect binnen mijn comfortzone past; echter ook daarin is dan weer groei mogelijk, omdat je er bijna iedere keer zowel mentaal als fysiek sterker door terugkomt. Ga ik naar een compleet nieuwe locatie dan is dat deels buiten mijn comfortzone…maar…ik heb een safety zone ingebouwd en dat is een route van te voren op mijn gps  horloge downloaden. Je kunt die safety zone dan zien als een verlenging van je comfort zone zonder dat je gelijk gevaar loopt. Ga ik morgen helemaal alleen op onbekend gebied midden zo maar in een bos hardlopen dan is dat volledig zonder safety zone. 

Ga je dan ook eenvoudige zaken daarin toepassen zal je daar ook het meeste effect van hebben. Dus hoe eenvoudig is het eten van een appel in de plaats van 2 boterhammen met jam? Je valkuil in deze gedachtengang heet; je smoesjes bibliotheek en die draait op de woorden: ‘ja,maar”  

Je oerbrein in conflict met je mensbrein

Stop met smoesjes bedenken

Stap voor stap

Weerstand is je gaspedaal

Flexibele mindset