Via voeding zorgen voor gezondheid begint in de basis: kies voor voeding en niet voor vulling.

Daarnaast kunnen voedingsmiddelen ook gezondheid bevorderen. Van gefermenteerde producten is dit al jaren bekend en wellicht een van de oorzaken waarom in Japan een stuk minder welvaart of westerse ziekten voorkomen in vergelijking met de rest van de hele wereld.

Je micro bioom voedt je op een andere manier dan de rest van je lichaam. Het grote verschil is, dat deze in zuurstof arme omgeving leeft en bij onbalans voor gisten gaat zorgen. De Candida Albacans is een veel voorkomende gist die je liever niet in je darmen wil hebben.  Dus zorg je voor voeding die je gunstige bacteriën lekker vinden…..of eet je vooral voeding die de ongunstige bacterien eten?

Voeding voor jouw darmbacterien

Een super simpel basis recept: kool van welke soort en kleur dan ook met een theelepeltje (Keltisch) zeezout  en een klein maatje weckpotje.

het recept dat er op de foto staat:

snijdt de kool super dun in reepjes

meng het Keltisch zeezout met wat kruiden; in dit geval koek en speculaaskruiden.

kneus de kool met je blote handen, net zolang totdat deze vocht af gaat geven. Dan doe je alles in de weckpot waarbij je iedere keer goed aandrukt. Er moet vocht OP je kool blijven staan.

Dit geheel laat je fermenteren; ik laat het meestal een dag of 3 buiten de koelkast opstarten en dan nog 2-3 weken rijpen in de koelkast. Dan is het klaar.
Dit goedje kan voor je darmflora een flinke boost zijn; dus begin zeker als je nog niet alles in balans hebt met een theelepel per keer door je sla. Vooral de minder gunstige bacteriën kunnen hier van de slag door raken!

Varieer lekker met andere kruiden, verse rode peper erin, wortel en andere “harde” groenten.