Bottenbouillion; weldaad voor gewrichten en slijmvliezen

Natuurlijk kun je een bouillonblokje van een bekende firma met vooral rood en geel in het logo in je soep doen. Maar wanneer je het zelf maakt heb je alle voordelen van de mooie stoffen die in botten zitten. Kook je deze minimaal 24 uur, dan zullen ze in de bouillon terecht komen zodat je lijf het op kan nemen. Denk aan collageen, aminozuren, mineralen. Het is een echt superfood in dat opzicht.

Superfood

De mineralen zullen sneller hun weg vinden naar je eigen botten. Maar vergis ook niet dat het kraakbeen dat er aan de botten zit ook “smeermiddelen” bevat. Die zijn zowel goed voor je pezen als je gewrichten. En dan al je slijmvliezen; je darmslijmvlies ( een van de belangrijkste!) kan hierdoor gaan herstellen of sterker worden. Gezien de compliance wetgeving mag ik geen namen noemen van chronische ziekten die daardoor aanmerkelijk beter worden, maar denk in de richting van diverse auto-immuun aandoeningen.

Collageen kan goed opgenomen worden en zorgt voor huid herstel. In je normale voeding krijg je amper collageen binnen, dus dat je wat rimpels gaat krijgen en strammer wordt kan goed te maken hebben met verminderde collageen.

Je maakt het echt super simpel: zet een pan met zo veel mogelijk botten en zo weinig mogelijk water op een laag vuurtje. De botten moeten altijd onder water staan. Door er een zuur in te doen, zoals azijn of citroen sap zullen de mineralen makkelijker uit de botten kunnen koken. Varieer ook met kruiden die je in de tuin hebt en vergeet niet om gember, knoflook of curcuma toe te voegen voor een synergetisch effect.  Laat dit minimaal 24 uur op laag vuurtje pruttelen of doe het in je slow cooker. Dan kun je het zeven met een doek en je hebt een heldere bouillon.

Als variatie kun je ook visgraten op deze manier gebruiken. Daar zitten weer andere sporen elementen en mineralen in of passen beter in een vegetarische insteek.