Eindeloos variëren met muffins
Als je eenmaal door hebt hoe het basis recept eruit ziet kun je echt eindeloos variëren met je meelsoorten en ingrediënten. Je kunt ze ook helemaal veganistisch maken als je het ei vervangt voor wat meer bakpoeder of lecithine.
Je basis recept
Wanneer je toch nog regelmatig verlangt naar boterham, cracker etc dan is een paar keer per week muffins als ontbijt of lunch een ideale vervanging. Je hebt wel de bite van brood maar niet de anti-nutrienten. en je kunt ook alleen maar eieren gebruiken in een muffinvorm en daar heerlijk hartige dingen doorheen mengen.
Hou als basis recept:
2 eieren
75 gram “vocht” zoals kokosolie, kokoscreme, yoghurt, kwark havermelk etc.
200 gram meel: kokosmeel, tapiocameel, amandelmeel, boekweit etc
1,5 tl (wijsteen) bakpoeder of baking soda
150-200 gram toevoegingen naar keus: hartig of zoet geef je fantasie de vrije loop. Zoet: Rozijnen, noten, zaden, pitten, kokosschaafsel, appelblokjes, cacao, kaneel etc
Hartig: Kipfilet reepjes, wortelblokjes, kaas, courgette, spinazie en verse tuinkruiden
en een heel groot voordeel van de muffins: je kunt er meer maken en deels invriezen. Handig om mee te nemen en als je vervanging voor brood zoekt voor de kids; deze mini gebakjes gaan erin als zoete (of hartige) koek
.
Maak een voorraadje en vries er een paar in. Ook de kinderen zullen de muffins waarderen als ontbijt of meeneem lunch