voetjes

Koude training als anti stress

Nu we niet meer in onze holen wonen en berenvelletjes dragen als het koud is, hebben we voor iedere vorm van weer een ander kledingstuk. Echter is ons lichaam nog prima in staat om de temperatuur goed te regelen als je het maar de kans geeft of dit weer gaat oefenen. Zowel te warm hebben als snel te koud hebben is te zien als niet voldoende getraind. Je kent vast wel de verhalen van the iceman Wim Hof ( Zo niet..google daar maar eens op)

Mentale voordelen van kou

Ik denk dat velen met mij een natuurlijke afkeer hebben tegen kou. En dat is logisch vanuit ons oerbrein, want als je het koud hebt, dan heb je extra energie nodig om weer op temperatuur te komen. En heel vroeguh was het best lastig om voldoende energie te kunnen eten in de herfst en winterperioden. Inmiddels  is dat net even anders geworden.  Koude is in dat opzicht een oude en acute stressor.  En daar hebben we in de huidige wereld nog wel eens wat te weinig van om een gezonde balans te verkrijgen. We hebben allemaal te veel chronische stressoren rond ons heen.

Ook het koud afdouchen; als in…de warme kraan helemaal dicht draaien en er toch nog onder blijven staan gaat je oerbrein influisteren als: doe maar niet want het is echt niet lekker.  Degenen die  regelmatig koud douchen  die weten inmiddels ook dat het gevoel erna euforisch kan zijn; YES ik heb het toch gedaan. En dat gevoel is enorm goed voor niet alleen je hele systeem, maar ook voor je mind: je zelfvertrouwen en je vertrouwen in je eigen lijf.

In de winterperiode kan je heel goed koudetraining opbouwen; loop dan naar buiten zonder jas en ga eens niet naar binnen wanneer je denkt; ik krijg het nu koud. Durf eens verder te gaan en concentreer je op wat je lichaam doet om de temperatuur weer op de juiste hoogte te krijgen. Dus ja; je mag gewoon staan te rillen. Let eens op je ademhaling: waar zit die? hoog betekent stress…ga eens bewust naar je buik en diepe ademhaling. Pak dit stuk eens aan als een meditatie of mindfullnes oefening. Hoe rustiger je wordt hoe beter je tegen de kou kan.

Kortdurende stress is een krachtige hormetische prikkel. Een koude douche geeft samengevat de volgende voordelen:

  • Activeert aanmaak bruin vet
  • je kunt meer stress aan
  • een boost voor je immuunsysteem
  • verbeter je bloedcirculatie
  • werkt ontstekings remmend
  • geeft je daadkracht en een voldaan gevoel

Fysieke voordelen van kou

Mentaal gezien leer je op deze manier dingen beter accepteren; het “lijden” is er, maar het is maar tijdelijk.  Zie het als een uitdaging om gewoon bij temperaturen van rond het vriespunt 20 minuten buiten te wandelen in een net wat te dunne jas. en als je meer geoefend bent een trui of zelfs gewoon een T-shirt. Ervaar dan hoe krachtig ons lijf eigenlijk wel niet is en dat we toch te veel richting constant comfort leven. We leven niet meer anti-fragiel.

En in je lijf; wat gebeurt er dan?

Je lichaam gaat van het witte (ongezonde) vet weer bruin vet maken. Bruin vet werkt zowel warmte isolerend als energie gevend. We kunnen namelijk minder makkelijk wit vet verbranden. Dat zal eerst omgezet moeten worden in bruin vet. En wanneer je lichaam relatief gezien meer bruin vet heeft kun je beter tegen de kou. Veel en actief bruin vet zorgt voor snellere verbranding. Zelfs je rust stofwisseling kan erdoor omhoog gaan. En we weten wat dat kan betekenen; dan komen we ook makkelijker van het ongezonde witte vet af!  ga je buiten sporten met net een laagje te weinig aan om het comfortabel te houden dan gaat het nog sneller.

Let wel; doe dit niet gelijk van de ene op de andere dag; bouw rustig op, want je moet het vertrouwen krijgen in je eigen lichaam. Begin eens met 10 seconden koud afdouchen en dan alleen je benen. Of begin eens met net een jasje dunner aan te doen als je gaat wandelen; neem voor je eigen gemoedsrust een dikkere jas mee, maar ga met je zelf in gesprek of je die echt wel nodig hebt.

Het koud hebben is echt een grens die je moet leren ervaren; net zoals de andere stressoren die goed zijn voor ons oerbrein: honger, dorst en warmte. Ook de hoeveelheid honger/trek moet je trainen om te voorkomen dat het de verkeerde stress oplevert. Nuchter (dus minimaal 12-16 uur niets gegeten hebben) sporten is ook iets dat je op moet bouwen. Ook dat is een kwestie van vertrouwen krijgen in je lichaam.

Omarm de kou als oude vriend