Metabole flexibiliteit
Omschakelen op diverse energiebronnen is een belangrijke graadmeter voor een gezond lichaam.
Een van de mogelijkheden is, om (tijdelijk) een “dieet” te volgen zonder enige vorm van koolhydraten waardoor je lichaam wel om moet schakelen; dit is echter een pittig dieet om van de ene op de andere dag te volgen, omdat je alleen maar eiwitten en vetten eet. Dit wordt ketogeen voedingspatroon genoemd. Veel mensen hebben een darmflora en enzymen-samenstelling die daar niet op is aangepast en dat zorgt weer voor vervelende bijwerkingen.
Een lui lichaam
Er zijn een aantal stappen om over te gaan op intermittent vasten ook wel vasten in periodes genoemd. Je boots in feite na hoe het zo’n 10.000 jaar geleden ging; soms had je veel te eten en dan weer een aantal dagen niets. Aangezien bijna iedereen in Nederland binnen 10 meter iets eetbaars kan vinden….
De eerste stap als je enorm verslaafd bent aan suikers, is om deze uit te bannen; ga verpakkingen lezen en probeer een lijstje te maken met allerlei vage namen waaronder suiker tegenwoordig op verpakkingen staan. Maak ook niet de vergissing om dan alleen maar te kiezen voor suikervervangers, want je lichaam ziet dat verschil niet en zal er exact hetzelfde op reageren. Neem hier een week of 2 de tijd voor, vaak zal tussen dag 5 en 10 wat merkbaar zijn aan ontweningsverschijnselen in de vorm van hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, schreeuwhonger etc.
Je lichaam is lui geworden, want telkens als het roept dat het honger heeft gaan er enkelvoudige koolhydraten in en die zijn super makkelijk om te zetten in energie. een gezond lichaam is metabool flexibel en kan overschakelen van koolhydraten naar vetten zonder dat je het merkt. Deze flexibiliteit is weer in enkele weken terug te trainen, waardoor blijvend op een juist gewicht blijven een gevolg kan zijn.
De aanpak
Gebruik je al weinig suiker, dan is een volgende logische stap; minderen in geraffineerde (acellulaire) koolhydraten. Deze veroorzaken vaak een enorme piek in je bloedsuikerspiegel waardoor je alvleesklier een flinke hoeveelheid insuline moet produceren om die weer naar een normaal niveau te krijgen. En dat je momenteel niet makkelijk 24 uur zonder eetmoment kan heeft te maken met het ongevoelig zijn voor insuline.
En dan is een logische stap om te werken naar een methode die voor jou het beste werkt; zo kun je kiezen voor vasten in tijdskaders; 16 uur niet eten en 8 uur op een dag wel of je kiest er voor om 1 of 2 dagen per week slechts 500 calorieen te eten. En op de dagen dat je eet zorg er dan ook voor dat je maximaal 2-3 eetmomenten in totaal hebt. Een appel of koffie met suiker/melk tussendoor is een eetmoment en telt daarbij mee. Bedenk dat je hersenen ongeveer 20 minuten tijd nodig hebben om ergens anders even glucose vandaan te halen wanneer je een hongergevoel hebt. Vaak zit honger eerder in je hoofd dan in je buik; wetende dat de gemiddelde mens zo’n 2000.000 reserve kilocalorieen in het lichaam heeft opgeslagen kun je echt wel een paar dagen zonder eten wanneer je lichaam weet hoe het vet moet gebruiken voor de verbranding.
Maar daarmee wil het nog steeds niet zeggen dat je opeens al je ongewenste kilo’s kwijt gaat raken: er kan meer aan de hand zijn waardoor je lichaam die vast wil blijven houden. Ik kan in kaart brengen waarom je lijf doet wat het nu doet en wat er mogelijk is om er verandering in te gaan krijgen. Vasten is namelijk niet voor iedereen geschikt of de ultieme oplossing.