Beweeg jij wel voldoende?

Ons lichaam is gemaakt om te moeten bewegen om aan voedsel te komen. Aangezien inmiddels bij de meeste mensen op een meter of 10 wel wat eetbaars te verkrijgen is, zal die moeten beweegreden wat kort door de bocht zijn.

Onthoudt verder: aangezien je inmiddels weet dat alles om balans draait en in dit geval om ontsteking en anti-ontsteking: bewegen werkt anti-ontsteking. Eten daarentegen is pro-inflammatoir. Dus beweeg je voor iedere maaltijd dan levert je dat weer een winst op; liefst beweeg je daarbij ook nog nuchter en met enige verhoogde hartslag.

Een uurtje sporten zal een dagje kantoorwerk niet kunnen wegpoetsen als je het over balans hebt. Daarnaast gaan veel mensen in de avonduren naar de sportschool of club, waardoor je weer veel cortisol vrij laat komen. Die cortisol remt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine dat je nodig hebt om diep te kunnen slapen. Cortisol en melatonine zijn in dag oogpunt complete tegenhangers!

Hoe en hoeveel moet je bewegen?

Teveel beweging en dan doel ik op topsport is per definitie ook niet al te gezond. Je wordt er welliswaar enorm fit door, maar je mag je afvragen of dit wel gezond is.

Aldus de adviezen van de gezondheidsraad is minimaal 150 minuten matig intensief bewegen voldoende, maar meer bewegen is uiteraard beter. Daarbij mag je zoeken naar een manier van bewegen die jij echt leuk vindt; wandelen, fietsen, voetbalclub etc. Denk ook aan 2 x per week spierversterkende oefeningen en zeker voor “ouderen”. Daarnaast is het ook een goed plan om aan de balans te werken als de jaren wat mee gaan tellen (ga op 1 been je tandenpoetsen)

Ga je dan ook nog in sociaal verband sporten dan heb je nog meer voordeel doordat je ook werkt aan groepsgevoel.

Integreer bewegen in je dagelijkse leven: zet je koffie of thee apparaat gewoon een kamer verderop. Ga een verdieping hoger of lager met de trap koffie halen en neem gelijk mee voor je collega’s 

Het belang van sitting breaks is inmiddels ook bewezen. Ieder uur een minuutje licht bewegen geeft een duidelijk minder groot risico op aandoeningen die met teveel zitten verband houden. Wat ook een idee kan zijn, ga eens staand werken. Klinkt misschien raar, maar uit ervaringsverhalen van velen met mij blijkt dat de productiviteit en creativiteit hierdoor ook gunstig wordt beïnvloed.

Ga eens met een stappenteller aan de gang om echt te meten wat je beweegt en zet daar dagelijks groeiende doelen op. Parkeer je auto een aantal parkeerplaatsen minder dichtbij de toegangsdeur waar je mag zijn. Stap eens een bushalte eerder of later uit. Maak er een gewoonte van om morgens voor het douchen een klein programma te doen: 10 push-ups, 10 buikspieroefeningen en 10 squads of lunges.